Σιδηρος – Το Δικοπο Ξιφος

από | Αυγ 6, 2021

Σιδηρος – Το Δικοπο Ξιφος

από | Αυγ 6, 2021

Σιδηρος – το δικοπο ξιφος

Ο σίδηρος ενθαρρύνει το σχηματισμό των καρκινογόνων ελεύθερων ριζοσπαστών. Φυσικά, το σώμα χρειάζεται ένα ορισμένο ποσό σιδήρου για τα υγιή κύτταρα αίματος. Αλλά πέρα από αυτή την μάλλον μικρή ποσότητα, ο σίδηρος γίνεται μια επικίνδυνη ουσία, ενεργώντας ως καταλύτης για το σχηματισμό των ελεύθερων ριζοσπαστών. 

Λόγω αυτού, οι ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα ποσά σιδήρου στο αίμα σημαίνουν τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Μόλις απορροφηθεί ο σίδηρος από την πεπτική οδό, το σώμα τον αποθηκεύει. Οι περισσότεροι από μας συσσωρεύουν πολύ περισσότερο σίδηρο από αυτό που χρειαζόμαστε. 

Παρά τη διαφήμιση από τους κατασκευαστές συμπληρωμάτων σιδήρου, η υπερφόρτωση σιδήρου είναι πιο συνηθισμένη στην Αμερική από την ανεπάρκεια σιδήρου. Ο λόγος είναι η καθημερινή διατροφή με κόκκινα κρέατα, που συνεισφέρουν τον πολύ περισσότερο σίδηρο που οι περισσότερο άνθρωποι μπορούν ακίνδυνα να χειριστούν μακροπρόθεσμα. Μια διατροφή με σπόρους σιταριών, λαχανικών, φρούτων, και φασολιών παρέχει τον επαρκή σίδηρο, χωρίς κίνδυνος υπερφόρτωσης.

Είναι εύκολο να ελεγχθεί εάν το σώμα σας έχει συσσωρεύσει πάρα πολύ αποθηκευμένο σίδηρο. Το ακόλουθο σύνολο εξετάσεων θα ελέγξει και για την ανεπάρκεια σιδήρου και για την υπερφόρτωση σιδήρου. Οι περισσότερες εξετάσεις αιμογλοβίνης και αιματοκριτών δεν είναι ικανοποιητικές. Αν και οι γενικές οδηγίες δίνονται εδώ, οι εξετάσεις πρέπει να ερμηνευθούν από το γιατρό σας:

Συνολική ικανότητα:

Σίδηρος ορών κανονικές τιμές είναι 12-200mcg/Ι του ορού συνδέσεων σιδήρου (TIBC). Οι γιατροί διαιρούν την αξία ορός-σιδήρου με το TIBC. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι 16-50 τοις εκατό για  γυναίκες και 16 έως 62 τοις εκατό για άνδρες. Τα αποτελέσματα επάνω από αυτούς τους κανόνες δείχνουν τον υπερβολικό σίδηρο. Τα αποτελέσματα κάτω από αυτούς τους κανόνες δείχνουν την ανεπάρκεια του σιδήρου.  Μια περαιτέρω εξέταση που χρησιμοποιείται μερικές φορές για να ελέγξει το σίδηρο την ανεπάρκεια είναι η εξέταση κόκκινη protoporphyrin. Ένα αποτέλεσμα μεγαλύτερο από 70 μονάδες θεωρείται αφύσικο. Εάν δύο από αυτές τις τρεις τιμές (feritin ορών, ορός iron/TIBC, και κόκκινο κύτταρο protoporphyrin) είναι κανονικές, η αναιμία η ανεπάρκεια σιδήρου δεν είναι πιθανή. Ο σίδηρος και TIBC πρέπει να μετρηθούν μετά από ολονύκτια νηστεία. Δυστυχώς, το σώμα δεν έχει κανέναν τρόπο να απελευθερωθεί από το υπερβολικό σίδηρο. 

Είτε το πιστεύετε είτε όχι,