Πως Να Παρατεινετε Τη Ζωη Σας

από | Αυγ 6, 2021

Πως Να Παρατεινετε Τη Ζωη Σας

από | Αυγ 6, 2021

πως να παρατεινετε τη ζωη σας

Dr. Wayne McFarland

Δεν μεταχειρίζεστε κατά τον πρέποντα τρόπο το μεγαλύτερο αριστούργημα της δημιουργίας, αν δεν μάθετε και δεν τηρείτε τους νόμους καλής υγείας που θα σας αποκαλύψουμε τώρα.

Η πηγή που σταματά να τρέχει γίνεται τέλμα. Το αιχμάλωτο πουλί που δεν μπορεί να πετάξει χάνει τη δύναμη να πετά. Όταν κάτι παύσει να κινείται είναι νεκρό. Όσοι παύσατε να κινείστε η κηδεία σας αναμένει. Θέλω να σας αποδείξω πως θα μπορείτε να κινείστε ακόμα και όταν είστε αρκετά ηλικιωμένοι ώστε να χαίρεστε τα εγγόνια και τα δισέγγονα σας.

Η μόνη ένδειξη ότι ζουν μερικοί άνθρωποι είναι όταν σηκώνονται από το κάθισμά τους για να γυρίσουν ένα διακόπτη. Όταν καταβάλουν αυτή την ποσότητα της ενέργειας, ξανά κάθονται και παρακολουθούν τους άλλους να γυμνάζονταιπιθανόν στη τηλεόραση. Οι νεότερες εφευρέσεις είναι υπέροχες, εφόσον όμως τώρα οι πόλεις γίνονται το κέντρο της διαβίωσής μας, πρέπει να βρούμε κάτι που να αντικαταστήσει την ενέργεια που κατέβαλλαν στα προηγούμενα χρόνια οι άνθρωποι, όταν ήσαν αναγκασμένοι να εργάζονται με την σκαπάνη, το φτυάρι και το δικράνι. Η ζωή στην ύπαιθρο έχει μερικά σπουδαία πλεονεκτήματα – ο καθαρός αέρας και η άσκηση είναι δύο εξ αυτών.

 

Ο μόνος τρόπος που μπορείτε να κινηθείτε είναι να θέσετε σε κίνηση μερικούς από τους 369 μυς σας που εργάζονται σαν σχοινιά και τροχαλίες για να θέσουν σε κίνηση περισσότερους από 100 αρθρώσεις και να μεταφέρουν μέσα στο διάστημα 150 περίπου λίμπρες αντίθετα στο νόμο της βαρύτητας-ένα αξιόλογο κατόρθωμα, όταν το σκεφθεί κανείς.

Υπάρχουν δέκα εκατομμύρια κύτταρα σε ένα μυ μετρίου μεγέθους και κάθε μυϊκό κύτταρο αποτελείται από 400 μικρές ίνες που είναι το ενεργό μέρος του μυός. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει.

Ένας ερεθισμός κινείται κατά μήκους του αισθητήριου νεύρου με ταχύτητα αστραπής. Ο ερεθισμός αυτός είναι ένα ηλεκτρικό μήνυμα σε όλα τα δέκα εκατομμύρια κύτταρα για να συσταλούν και να κινήσουν ένα σκέλος. «Ο σύζυγος άργησε να πάει στη δουλεία-πρέπει να προλάβει την συγκοινωνία». Είμαστε έτοιμα λένε τα κύτταρα. Πολύ ζάχαρη για καύσιμη ύλη, νερό, πρωτείνες, ορμόνες και ένζυμα. «Πυρ και μπαμ,» γίνεται μια έκρηξη που εξαναγκάζει το νερό να εισχωρήσει σε δέκα μικροσκοπικούς χώρους μέσα σε κάθε ίνα, (και υπάρχουν 400 μικρές ίνες σε κάθε μυϊκό κύτταρο), ώστε με απόλυτη ακρίβεια δέκα εκατομμύρια μυϊκά κύτταρα κάνουν έκρηξη. (Έχω ακούσει αυτή την έκρηξη, διότι οι επιστήμονες έχουν τελειοποιήσει ένα μηχάνημα που συλλαμβάνει και καταγράφει τον ήχο ενός συστελλόμενου μυός.)  Τώρα όμως το μήνυμα προς το μυ είναι επείγον. «Αρχίστε να τρέχετε» Και ύστερα άλλο μήνυμα, «Εξαποστείλετε περισσότερο αίμα», διότι το οξυγόνο και η τροφή είναι απολύτως απαραίτητα για τη συστολή του μυός. Έτσι επιταχύνουμε την κυκλοφορία, όταν γυμναζόμαστε. Στην πραγματικότητα διέρχεται εικοσοπλάσιο αίμα μέσα από ένα μυ σε δράση παρά από ένα αδρανή.

Ανησυχείτε για ανεπαρκή κυκλοφορία; Μόλις αναφέραμε κάτι που είναι ουσιώδες να ξέρετε.

Οι ασκήσεις δεν σας βοηθούν μόνο στη κυκλοφορία του οξυγόνου-τροφής-και στην ταχύτερη απαλλαγή από τη φθορά, αλλά είναι επίσης απολύτως απαραίτητες για τη διατήρηση ενός καλά ισορροπημένου  νευρικού συστήματος. Σήμερα, που πολλά πρόσωπα υφίστανται καθημερινά νευρικές καταπτώσεις, κάθε τι που σας βοηθάει να έχετε καλύτερα νεύρα θα σας βοηθήσει να έχετε καλύτερη υγεία. Θα σας βοηθήσει να αναβάλλετε τη κηδεία σας.

Υπάρχουν δύο νευρικά συστήματα στο ανθρώπινο σώμα, το ένα ονομάζεται Νευροφυτικό ή αυτόνομο νευρικό σύστημα, το άλλο Εγκεφαλονωτίαιο  νευρικό σύστημα, το ελεγχόμενο.

Το Νευροφυτικό ή αυτόνομο νευρικό σύστημα ελέγχει όργανα όπως την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τους πνεύμονες, το στομάχι και το εντερικό σύστημα. Αυτά τα όργανα και συστήματα εκτελούν τις λειτουργίες τους  αυτόματα. Δεν χρειάζεται αλλά ούτε και πρέπει να ανησυχούμε για την τροφή μας από τη στιγμή που θα τη φάμε. Το κάθε τι γίνεται αυτόματα. Τα ίδια αυτά αυτόνομα ή αυτόματα νεύρα ελέγχουν τα αιμοφόρα αγγεία. Αναγκάζουν τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται ή να μεγαλώνουν στην περίπτωση που η θερμοκρασία ανέρχεται, και με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην πτώση της θερμοκρασίας του αίματος. Αυτά τα νεύρα επίσης αντιδρούν αυτόματα στην παρουσία ορισμένων συναισθημάτων. Με λίγα λόγια ο νους σας, τα αυτόνομα νεύρα σας και η κυκλοφορία του αίματος σας βρίσκονται σε άμεση σχέση μεταξύ τους. Γι αυτό το λόγο θα ονομάσουμε αυτά τα νεύρα «συμπαθητικά νεύρα».

Τα νεύρα, που ελέγχουν τους μυς των χεριών και τον ποδιών μας είναι υπό τον έλεγχό μας. Αποφασίζουμε που θα πάμε και το μήνυμα μεταφέρεται  από τον εγκέφαλο προς τα νεύρα και αρχίζουμε να περπατάμε. Αυτά τα νεύρα είναι υπό τον έλεγχό μας-εξαρτώνται από τη θέλησή μας ή πρέπει να εξαρτώνται. Θα τα ονομάσουμε «κινητικά νεύρα». Και βρίσκονται σε στενή συνάφεια προς τα νεύρα που ελέγχουν την καρδιά τους, τους πνεύμονες κλπ τα οποία ονομάσαμε «συμπαθητικά νεύρα».

Τώρα, προσέξτε το εξής: Εάν δεν κρατάτε σε ισορροπία το έργο αυτών των δύο νευρικών συστημάτων, διατάσσοντας τα «κινητά νεύρα» να δρουν καθημερινά, αντιμετωπίζετε σοβαρό κίνδυνο. Φαίνεται ότι η μυϊκή άσκηση, η οποία θέτει σε ενέργεια τα κινητικά νεύρα, προμηθεύει ένα στοιχείο ηλεκτρικής πιθανόν φύσεως, που διατηρεί σε ισορροπία τα συμπαθητικά νεύρα. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο μάθημα που πρέπει όλοι να μάθουν. Πρέπει να διατηρούμε μια πλήρη ισορροπία μεταξύ των κινητικών και συμπαθητικών νεύρων, διαφορετικά διαταράσσουμε την ισορροπία του λεπτού νευρικού συστήματος του εγκεφάλου.

Θυμάμαι την περίπτωση ενός νεαρού που κινδύνευε να πεθάνει νέος. Η περίπτωση αυτή φανερώνει την ανάγκη της  διατήρησης της ισορροπίας μεταξύ των συμπαθητικών και κινητικών νεύρων. Δοκίμασε μια μεγάλη ατυχία, διότι η αρραβωνιαστικιά του είχε διαλύσει τους αρραβώνες τους. Τόσο πολύ τον αναστάτωσε αυτό το πράγμα ψυχικά και σωματικά, ώστε το στομάχι του δεν εργαζόταν φυσιολογικά, έχασε την όρεξή του, έχασε το ενδιαφέρον για τη ζωή και τελικά δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Όταν τον είδα ήταν απελπισμένος, βλοσυρός και αδύνατος από την λύπη και την αϋπνία. «Γιατρέ, εάν δεν μου δώσετε κάτι που θα με βοηθήσει να κοιμηθώ θα συμβεί κάτι το τρομερ.,» είπε. Είχε δίκιο. Oλόκληρο το νευρικό του σύστημα ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Τα συναισθήματά του τέντωσαν τα νεύρα του σε επικίνδυνο βαθμό.

 

«Εντάξει» του είπα. «Θα σε βοηθήσω. Έχω τα χάπια που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς, αλλά δεν θα σου τα δώσω, εκτός αν μου υποσχεθείς ότι θα κάνεις κάτι». «Εντάξει, γιατρέ,» απάντησε. «Θα το κάνω. Πρέπει να νιώσω κάποια ανακούφιση.»

Τότε είπα στο νέο ότι το συμπαθητικό νευρικό του σύστημα ήταν εκτός ελέγχου, και για να το βοηθήσουμε να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση, χρειάζεσαι σωματική άσκηση. Έτσι του έδειξα μερικές ασκήσεις. Ήταν νέος και ήξερα ότι το ψυχικό του τραύμα θα βελτιωνόταν πολύ σύντομα με ασκήσεις.

«Εάν πραγματικά πρώτα δοκιμάσεις ότι σου είπα, θα σου δώσω τα χάπια. Και αν μετά τη σωματική άσκηση, δεν μπορείς να κοιμηθείς, τότε και μόνο τότε, πάρε αυτά τα χάπια σύμφωνα με τις οδηγίες που σου έδωσα».

Ο νέος ήταν υπάκουος άρρωστος και πραγματικά έκανε ότι του είπα. Όταν τον είδα μετά από λίγες μέρες ήταν άλλος άνθρωπος. Τα μάτια του σπινθηροβολούσαν καθώς είπε: «Δεν χρειάστηκε να πάρω εκείνα τα χάπια, γιατρέ, διότι η συνταγή σας με ωφέλησε.»

Δεν μπορείτε να είστε υγιείς, χωρίς σωματική άσκηση. Η κηδεία σας θα επιταχυνθεί, εκτός, αν προγραμματίσετε και εκτελείτε με επιμονή σωματικές ασκήσεις. Ιδού η συνταγή η οποία θα σας αποδείξει ότι μπορείτε να αναβάλετε τη κηδεία σας. Και είτε είστε σε μεγάλη ηλικία, είτε νέοι, μη ξεχνάτε ότι τη στιγμή που θα σταματήσετε να ασκείστε, παύετε να έχετε ένα ισορροπημένο νευρικό σύστημα.

Ιδού η συνταγή σας.  Μισή ώρα ή τρία τέταρτα ασκήσεων στην ύπαιθρο, καθημερινά.

Συνιστούμε την πεζοπορία ως την ωραιότερη, ευκολότερη και φθηνότερη σωματική άσκηση που μπορεί να κάνει ο καθένας μας. Μια φορά την ημέρα, κατά προτίμηση πολύ πρωί, περπατήστε όσο μακριά μπορείτε για δέκα λεπτά, κατόπιν γυρίστε πίσω και καλύψτε την ίδια απόσταση με τα πόδια πάλι. Αναπνέετε βαθιά καθώς περπατάτε. Και όταν λέμε περπατάτε, εννοούμε ένα καλό, γρήγορο περπάτημα. Το βραδύ βήμα των τυχαίων περιπλανήσεων είναι ακατάλληλο για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Εάν δε μπορείτε να διαθέσετε και τα είκοσι λεπτά το πρωί, τότε περπατήστε δέκα ή δεκαπέντε λεπτά μόνο, και επαναλάβετε το ίδιο το βράδυ, ή άλλες ώρες της ημέρας. Δοκιμάστε αυτή την άσκηση και θα δείτε πως  θα νιώθετε ύστερα από την εφαρμογή του υγιεινού αυτού προγράμματος για μια εβδομάδα.

Είναι καλύτερα να ξεκινάτε χαλαρά για λίγα λεπτά, μετά πιο γρήγορο βάδισμα, και θα τελειώνετε πάλι χαλαρά. Τέλος, είναι καλό, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε σωματική άσκηση, να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.